Natuurdansen met Esther Gernette

Op de uitjes van De Stad Uit nodigt Esther Genette kinderen uit om de natuur door beweging te ervaren. Geen ingestudeerde danspasjes, maar vrij bewegen zoals een rietstengel in de wind, een treurwilg die buigt of water dat stroomt. Kinderen ontdekken hoe hun lichaam en de natuur op elkaar lijken, terwijl ze spelenderwijs hun creativiteit, motoriek en lichaamsbewustzijn ontwikkelen.

Deze dansworkshops zijn ideaal voor scholen, welzijnswerkers en iedereen die kinderen wil laten bewegen in een natuurlijke omgeving. Ze helpen niet alleen bij ontspanning en stressvermindering, maar versterken ook de onderlinge verbinding en laten kinderen de natuur op een nieuwe manier beleven.

Een speelse ontdekking

Bewegen zoals een rietstengel in de wind, een treurwilg die buigt of een paddenstoel die uit de grond schiet – kinderen ervaren het allemaal in de dansworkshops van Esther Gernette. Sinds een jaar is zij betrokken bij De Stad Uit, waar ze op uitjes workshops geeft waarin beweging en natuur samenkomen. Scholen kunnen haar ook los boeken voor een serie workshops.

Een lichaamstaal van de natuur

Esther Gernette is opgeleid als natuurcoach én docent dans- en bewegingsexpressie. Die combinatie maakt haar workshops uniek. Dansexpressie is geen klassieke dansstijl met vaste choreografieën, maar een vorm van vrije beweging waarin kinderen leren om zich via hun lichaam te uiten. Het sluit perfect aan bij haar achtergrond als natuurcoach, waar zintuiglijk waarnemen en lichaamsbewustzijn centraal staan.

Tijdens haar opleiding tot docent dansexpressie merkte Esther hoe krachtig dans en natuur samenkomen. Buiten dansen gaf haar een diepere ervaring van beweging, ritme en verbinding. Dat inspireerde haar om haar lessen naar buiten te brengen. Wat begon als een experiment, groeide uit tot een vast programma waarin kinderen dansend de natuur ontdekken.

Bewegen zoals de natuur

De workshops draaien om de verbinding tussen het lichaam en de natuur. Kinderen bewegen aan de hand van een thema, zoals paddenstoelen of waterdieren. Ze ontdekken hoeveel gelijkenis er is tussen hun eigen lichaam en de bewegingen in de natuurlijke wereld. Hoe buigt een treurwilg? Hoe zwiept riet in de wind? Door deze bewegingen zelf te ervaren, kijken ze met nieuwe ogen naar hun omgeving en ontwikkelen ze hun creativiteit.

Bijvoorbeeld de rietstengels: de een gaat op zijn tenen staan en laat zich wiegen, de ander zoekt juist de buigzaamheid in zijn knieën. En bij de treurwilg begint het altijd met ontdekken: wat is een treurwilg eigenlijk? Daarna komt de uitnodiging: hoe beweeg je als een treurwilg? Kinderen voelen hoe hun lichaam zowel stevig als flexibel kan zijn.

Zelfs pubers – die normaal gesproken niet zo snel op een veldje gaan staan dansen – doen uiteindelijk mee. Dat komt doordat Esther een veilige bedding creëert waarin ze stap voor stap worden uitgenodigd. Geen aangeleerde pasjes, maar beweging op hun eigen manier. Als iemand geen idee heeft hoe te beginnen, doet Esther een suggestie, maar altijd met de vrijheid om het op je eigen manier uit te voeren.

Van fijne motoriek tot conditie

Naast creativiteit en expressie werken de workshops ook aan motorische vaardigheden. Tijdens een recente workshop deed Esther bijvoorbeeld een oefening met het ‘Vulkandansje’ – een complexe vingeroefening waarbij kinderen hun vingers in een specifieke volgorde bewegen. Moeilijk, maar ze willen het graag! Ze oefenen net zolang tot het lukt.

Ook de grove motoriek komt aan bod: door de knieën zakken, op de tenen staan, uittrekken tot je niet verder kunt, opnieuw proberen, en dan merken dat je toch verder komt dan je dacht. Veel kinderen hebben niet zo’n sterke conditie, en dat benoemt Esther ook: “Moe hè? Maar wel een lekkere moeheid, toch?” Even uitrusten, en dan weer verder. Door dit speelse ritme wordt hun uithoudingsvermogen ongemerkt opgebouwd.

Beweging en emotionele gezondheid

Bewegen in de natuur heeft bewezen positieve effecten op stress en spanning. Veel kinderen groeien op in een stedelijke omgeving, waar ze nauwelijks ruimte hebben om vrij te bewegen. Dans is een milde en speelse manier om spanning los te laten.

Sommige kinderen zijn in het begin terughoudend, maar zodra de drempel laag genoeg is, ontstaat er spel en plezier. De spanning vloeit weg, en ze beginnen samen te werken en te experimenteren. Dansen verbindt: als je samen beweegt, communiceer je op een andere manier en leer je elkaar anders kennen.

Een school kan dit ook doen!

Esther’s workshops zijn niet alleen te volgen op uitjes van De Stad Uit, maar scholen kunnen haar ook inhuren voor een serie dansworkshops. Een reeks van vier workshops in een maand zorgt voor een natuurlijke opbouw, waardoor kinderen zich steeds vrijer voelen en dieper in hun bewegingen durven duiken.

Buiten dansen brengt kinderen in een andere mindset. Vorige week stond een groep midden in een weiland, waar Esther hen uitnodigde om écht ver te kijken. “Veel kinderen kunnen dat niet meer door al dat schermgebruik,” vertelt ze. “Dus liet ik ze bewust even in de verte staren. En ineens zagen ze de skyline van Rotterdam, in de mist aan de horizon. Dat besef: de stad is hier vlak achter, maar hier sta je in de polder – dat vond ik zo mooi.”

Ook de ondergrond doet iets met kinderen. Ze komen vaak met nette schoenen en zijn in het begin nog voorzichtig. Maar dan ontdekken ze: modder kun je er gewoon af krijgen. Langs de slootrand leren ze dat gras er soms stevig uitziet, maar dat er water onder kan zitten en je zomaar wegzakt. Het is een speelse herontdekking van hun omgeving én van hun eigen lichaam.

Dansen maakt gezonder en blijer

Buiten bewegen zorgt ervoor dat je hersenen stofjes aanmaken die je gelukkiger en ontspannener maken. In de natuur komen daar nog extra gezonde stoffen bij. En dansen verhoogt ook het serotonineniveau. Die combinatie maakt dat kinderen zich na een workshop letterlijk beter in hun vel voelen.

Of zoals Esther zegt: “Je ziet het aan ze. Ze komen los, ontdekken, proberen dingen uit. En aan het einde hebben ze niet alleen gedanst, maar ook de natuur op een nieuwe manier ervaren. En elkaar ook.”

Wil je dit ook voor jouw school of groep? Neem contact op met De Stad Uit voor een dansworkshop met Esther Genette of contact haar rechtstreeks via e_gernette@hotmail.com